Zelfverdedediging (Hosinsul)

Zelfverdediging (Hosinsul) is bij iedereen wel bekend. Zelfverdediging wordt momenteel ook vaak als losse cursus gegeven. Bij Taekwondo beoefenen we bij zelfverdediging in 1e instantie het bevrijden wanneer je door iemand op de een of andere manier wordt vastgepakt. Dit begint eenvoudig bij het vastpakken bij een of 2 armen. Na verloop van tijd wordt dit steeds verder uitgebouwd naar bijvoorbeeld vastpakken om de nek of omvatting om het lichaam met de armen ingesloten en nog veel meer. Het gaat er natuurlijk niet alleen om, om je te bevrijden. We zorgen er ook voor dat de tegenstander geen 2e keer meer kan aanvallen. Dit houdt in dat je, je eerst moet bevrijden vervolgens maak je het geheel af met een trap- of stoottechniek gericht op een zeer gevoelige plek bij je tegenstander. Een vitaal punt, denk bijvoorbeeld aan het kruis.

Wij leggen er de nadruk op dat de technieken zo eenvoudig en direct mogelijk zijn. Ook al train je nog zo veel en fanatiek. Een echte confrontatie is heel moeilijk na te bootsen en te trainen. Maar je gebruik van veel en ingewikkelde technieken dan wordt het wel heel moeilijk. Immers in geval van nood moet je kunnen reageren in een reflex.

Tegenwoordig op straat komen we helaas steeds meer mensen tegen die in het bezit zijn van wapens, zoals (wapen)stokken, messen of zelfs vuurwapens. Om hier ook weerstand tegen te kunnen bieden, beoefenen we ook hoe we ons hier tegen kunnen verdedigen. Dit is natuurlijk niet helemaal zonder risico zeker niet als je aangevallen wordt met een mes of een vuurwapen.