Sparren (Chayu Taeryon)

 

Taekwondo is een vechtsport. Er zijn veel verschillende manieren om te vechten. Bij Taekwondo noemen wij het vechten met elkaar "sparren". Het Sparren bij Taekwondo is een actieve, beweeglijke vorm. Het is de bedoeling om je tegenstander met een van je technieken te raken of juist zo op je tegenstander in te spelen dat je hem kunt raken. Natuurlijk is het sparren aan een aantal regels gebonden. Je mag bijvoorbeeld niet onder de band trappen of stoten. Je mag alleen gebruik maken van hand- en voettechnieken. Je mag niet in de rug aanvallen. Tijdens het sparren draag je wel een aantal beschermers om blessures zo veel mogelijk te vermijden. Je draagt een hoofdbeschermer, een gebitje, een pantser, onderarm beschermers, een kruisbeschermer, en scheenbeschermers. Om een sparwedstrijd zo veilig mogelijk te laten verlopen is natuurlijk ook een scheidsrechter aanwezig. De scheidsrechter geeft strafpunten daar waar iemand iets doet wat niet mag. Verder let hij op de veiligheid van de Taekwondoka. De scheidsrechter geeft verder geen punten. Dit doen 3 andere scheidsrechters aan de rand van het veld. Zij bepalen wie een wedstrijd wint door punten toe te kennen als zij van mening zijn dat er een rake klap gevallen is. Natuurlijk kun je de wedstrijd ook zelf beslissen door een KO. Je tegenstander zo goed raken dat hij knock-out gaat.

Met sparren bij Taekwondo moet door gebruik te maken van snel en goed voetenwerk, een of meerdere technieken maken met je armen of benen waar je de tegenstander mee probeert te raken. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Je tegenstander zal proberen jou ook te raken.

Het is een spelletje van beide kanten. Jij moet hem proberen te raken en hij zal jou proberen te raken. Als je mee gaat doen aan een sparwedstrijd, gaat daar toch wel eerst iets aan vooraf. Je zult eerst heel goed moeten trainen en natuurlijk op de hoogte moeten zijn van de regels wat je wel en niet mag doen. Het trainen, doe je hoofdzakelijk bij je club. Je spart dan tegen je clubgenoten. dit is natuurlijk wel spannend maar lang niet zo spannend als je onbekende tegenstander op een wedstrijd. Een andere vorm om voor het sparren te trainen is het kussen trappen. Op het kussen kun je allerlei technieken oefenen zonder blessures te krijgen. En je kunt je wat vrijer bewegen want je hoeft niet alle beschermers aan.