Taekwondo is een moderne Koreaanse material art die haar oorsprong vindt in een rijke traditie van eeuwenoude Aziatische krijgspunten. Binnen Taekwondo worden de elementen van onder andere Karate, Kung Fu en Tae Kyon gecombineerd tot een unieke stijl, die zich onderscheidt door wetenschappelijk ontwikkelde bewegingen en opvallende been technieken.

De grondlegger van taekwondo is Choi Hong Hi 
(1918-2002)
Hij heeft, als generaal, taekwondo niet alleen ontwikkeld tot de officiële vorm van ongewapend vechten binnen het Koreaanse leger maar ook tot een wereldwijd beoefende material art.

Taekwondo is opgebouwd uit Tae (voet) Kwon (vuist) en Do (de weg).
De voet staat voor alle beentechnieken als trappen en springen.
De hand (vuist) staat voor alle hand en arm technieken zoals stoten, blokken, grijpen, wurgen, klemmen en werpen.
De weg is het pad dat je bewandeld tijdens het bekwamen van taekwondo en representeert vooral het mentale gedeelte.

Taekwondo is een sport voor iedereen, voor jong en oud, voor serieuze wedstrijdsporters als voor de recreatieve beoefenaar. Taekwondo is ook veel meer dan alleen een wedstrijdsport.

Taekwondo bestaat uit veel meer disciplines dan alleen de wedstrijd vormen.

Taekwondo bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Sparren (Chayu Taeryon):

Dit is de wedstrijdvorm waarbij 2 personen tegen elkaar vechten. Dit is natuurlijk wel gebonden aan bepaalde regels. De wedstrijden zijn Full contact in de WTF stijl zoals wij deze beoefenen. Tijdens de wedstrijden zijn beschermers verplicht. Dit onderdeel van Taekwondo is het olympische onderdeel.

  • Stijlvormen (Poomsee):

Hierbij wordt gevochten tegen een of meerdere schijnbare tegenstanders. Dit gebeurt in een vaste volgorde. De bewegingen die gemaakt worden dienen zo perfect mogelijk uitgevoerd worden. Het lopen van de stijlvormen is ook een vorm die in wedstrijdverband kan worden beoefend.

  • Stepstechnieken (Taeryon):

Hierbij komt de tegenstander met een stoot of trap op je af. De bedoeling is om je te verdedigen en vervolgens de tegenstander uit te schakelen. Echter dient men de tegenstander net niet te raken, men moet de beheersing van het lichaam laten zien.

  • Breektesten (Kyekpa):

Een erg spectaculair onderdeel van het Taekwondo. Door middel van een hand- of voettechniek is het de bedoeling om een plank of iets anders door midden te breken. Het spectaculaire ervan is dat je zelf kunt bepalen welke techniek je gebruikt en welk materiaal en hoeveel materiaal je wilt breken.

  • Zelfverdediging (Hosinsul):

Een onderdeel wat bij veel vechtsporten wordt beoefend. Het is de bedoeling je te verdedigen tegen een tegenstander die je ergens vastpakt. Na verloop van tijd leer je je ook te verdedigen tegen stok- en mesaanvallen.

  • Theorie:

Tijdens het beoefenen van Taekwondo worden aardig wat Koreaanse benamingen gebruikt.
Enige kennis van deze begrippen is ook vereist en vormt naar verloop van tijd een onderdeel van je examen.